DE KAISERHOF – EEN OPWINDEND VERHAAL
Op grond van zijn lange geschiedenis heeft het Kaiserhof diepe wortels in Münster. In 1895 werd het hotel gebouwd door Oskar Försterling. Het Kaiserhof had vijf verdiepingen. Een extra vleugel in de richting van de Achtermannstraße had een zesde verdieping, waar de medewerkers waren ondergebracht.
De Kaiserhof en de oorlog
Omstreeks 1930 werd het hotel verkocht aan Josef Cremer. De staalhandelaar die op dat moment de leiding had over de ‘Thier Brouwerij’ in Dortmund, verhuurde het aan Konrad Teerling, de schoonzoon van Oskar Försterling. Hij zorgde er allereerst voor dat het hotel een van de meest beroemde in Münster werd. De toendertijd populaire 'Tearoom Orchestra' speelde in het voormalige “Concert Café”. Er was een grote dansvloer en in de zomer kon de dansvloer in de tuin eveneens worden gebruikt. Er was een goede dinerruimte in de “tunnel” een gezellig café in het souterrain. Op 12 september 1944 werd de Kaiserhof door bommen geraakt. Binnen seconden werd het hotel vrijwel volledig vernietigd. Alleen de “tunnel” en een gedeelte van de keuken ervan heeft het bombardement overleefd. Van 1945 tot ruim in de jaren ’50 werd de Kaiserhof stukje bij beetje herbouwd. Met de medewerking van de medewerkers en de huurders werden vijf verdiepingen, een restaurant en een café geleidelijk aan weder opgebouwd. De tuin en de vleugel gavel ruimte voor de nu wat modernere stijl.
Het verdwijnen van de geschenken van Koning Ibn Saud
In de daarop volgende jaren heeft het Hotel Kaiserhof een reeks – soms illustere – gasten mogen ontvangen. Het beste in herinnering gebleven is Koning Ibn Saud, die het Kaiserhof twee keer bezocht – in 1964 en 1965. De voormalige Saudische koning bleef twee weken en huurde een hele verdieping van het hotel. Er werd gezegd dat hij in Münster was voor een behandeling in het academisch ziekenhuis. De koning reisde altijd met een grote hofstaat en veiligheidsstaf en deelde een hele royale fooi uit, bijv. aan de page, die de limousine reed. Bovendien gaf hij aan de huurder Konrad Teerling een sabel met een gouden schacht en een met juwelen afgezette dolk van goud. Deze geschenken werden lange tijd als verloren beschouwd, omdat ze door zijn zoon waren verkocht. Richard Koch, de eigenaar van een pandjeshuis aan de Bahnhofstraße had ze gekocht en ze als decoratie in zijn kantoor opgehangen. Nadat hij een nieuwsbericht in het dagblad ‘Westfälische Nachrichten’ had gelezen dat jaren later werd gepubliceerd, kwam hij er achter dat deze waardevolle stukken afkomstig waren van koning Ibn Saud. In 2002, “na korte en intensieve onderhandelingen” overhandigde hij ze aan de eigenaar van Kaiserhof Peter Cremer.
De weg naar het huidige moderne Hotel Kaiserhof
In 1972 nam Oskar Teerling, de zoon van Konrad Teerling, het huurcontract over toen zijn vader besloot om met welverdiend pensioen te gaan. Het huurcontract liep 1999 af en Anne en Peter Cremer – de achter-achter-kleinzoon van Josef Cremer – nam het beheer van het hotel als eerste eigenaar ooit over. Onder hun leiding vond er een bijna tien jaar durende renovatie en modernisering plaats vanaf 2001. Geleidelijk aan werden alle kamers en badkamers gerenoveerd, er werden ramen met vierdubbele beglazing geïnstalleerd, er werden vergaderruimten en publieke zones zoals een open haardkamer en een moderne lobby gebouwd. Daarnaast werd er in alle kamers, vergaderruimten en publieke zones airconditioning geïnstalleerd. Daarna werd de buitengevel gemoderniseerd. Het interieurdesign werd aangevuld door uitgeleze antiquiteiten en kunstobjecten – met inbegrip van originele schilderijen van Busch, Haase, Determeyer en Modersohn.
In 2008 werd het aanpalende gebouw aangekocht en openden de eigenaars het restaurant Gabriel's. In de lente van het jaar 2011 werd het laatste gedeelte voltooid: de opening van het Kaiserhof Beauty & Spa. De jarenlang geleverde inspanningen wierpen hun vruchten af doordat het hotel door de DEHOGA (Duitse vereniging van hotels en restaurants) werd uitgeroepen tot viersterren Superior hotel.
De toekomst van het Kaiserhof
Op 1 januari 2014 namen Anja en Kay Fenneberg het beheer van het Kaiserhof voor hun rekening. Sinds 1 januari 2015 zijn zij de pachters van het hotel. In 2016 gingen zij van start met de renovatie van nog andere gedeelten van het Kaiserhof, zijnde de achteringang, de foyer en een complete etage met 21 kamers. Nog meer renovatiewerkzaamheden zijn gepland voor het jaar 2019/2020. Hoe ver dit allemaal zal reiken, wordt in hoofdzaak door de gasten bepaald. Want het hele team luistert aandachtig naar hun verzoeken en suggesties en volgt de zodoende in te slagen weg.